vrijdag 1 oktober 2010

Las asignaturas y "Oe dos"

Hoihoi!

Tijd om jullie nog eens up te daten over m'n Sevillaanse activiteiten, nie waar?:-) In het algemeen: deze week is soms nogal frustrerend geweest, maar er waren ook weer topmomenten bij! Lo explico! (of: ik leg het uit :-))

Maandag stonden onze eerste lessen aan de universiteit hier op het programma. We waren goed op tijd vertrokken, want je weet nooit hoe lang je naar een aula moet zoeken, zeker niet in dit immense gebouw. Maar met een goed plannetje kom je ver en om 10 voor 10 stonden we al aan aula 106 voor wat onze eerste les zou worden: "Semántica francesa". Met de nadruk op "zou", want een briefje op de deur kondigde aan dat de docent ziek was. Ik dacht even dat ik op de VUB was (alhoewel daar waarschijnlijk zelfs geen briefje zou hangen, ma kom :p)

Een uur later was de prof er wel voor "Lengua francesa 3", maar volgde ook de eerste ontgoocheling op het einde van de les. "Nee, ik geef geen examen in februari, dus jullie kunnen dit vak niet volgen als erasmusstudenten". Jeuj!:s Probleem is dus: de meeste vakken zijn jaarvakken en als de profs er niet in toestemmen je in februari een evaluatie te geven, kan je het vergeten om dat vak te kunnen volgen. (terwijl ze, volgens onze coördinatrice, ons zouden moeten beoordelen, maja..)
Zelfde verhaal trouwens bij "Fonética y fonología francesa" (maar deze prof was wel zo vriendelijk ons mee te nemen naar één van haar andere vakken, mét examen in februari), "Lingüística descriptiva"en "Gramática histórica del español II". Gelukkig was er ook nog "Literatura Española 3", een vak dat we zeker kunnen volgen, want het wordt enkel in het 1e semester gegeven! Jullie begrijpen dus wel dat maandag een enorm frustrerende dag was! We hebben tot half 1 's nachts opnieuw vakken gezocht op de site van de faculteit en geprobeerd een lessenrooster te maken, waarbij zo weinig mogelijk uren overlappen (daar moet je dus ook nog rekening mee houden, zucht...)
Dinsdag hadden we dan eindelijk een afspraak met onze coördinatrice hier, die ons verzekerde dat alles wel in orde zou komen. Na deze afspraak begonnen we opnieuw een zoektocht op de site, want we zouden blijkbaar ook in het tweede en het vierde jaar mogen kiezen. ´S middags volgden we dan nog de enige 2 lessen die we zeker kunnen volgen: "Análisis lingüístico" en "Literatura esp."
Met dank aan de algemene staking in Spanje werd woensdag een welgekomen rustdag! Lekker uitslapen en in de late namiddag een beetje int zonneke aan de rivier gaan liggen.. zalig!
Donderdag (en vandaag) begon al vroeg: "Literatura esp." om 8u, auwch! We hebben besloten om dit vak in de ochtendgroep te volgen, omdat we dan een ander vak kunnen volgen in de avondgroep. Het vroege uur moeten we er dan maar bijnemen hé.. Daarenboven hadden 2 profs van Duits besloten geen les te geven, maar natuurlijk wisten enkel de "vaste" studenten dat.. Obstakels genoeg dus, deze week!
Gelukkig stond er gisterenavond iets fantastisch op het programma: U2 (hier steevast "oe dos" uitgesproken, echt komisch!:p) en Sevilla! Mannekes, mannekes, wat een concert, echt WAUW! Supermuziek, prachtig podium én lichtshow, uitzinnig publiek, ... kheb er bijna geen woorden voor om het te beschrijven! En als er zijn, dan zijn alleen superlatieven mogelijk!
Hoe Bono ook z'n publiek bespeelt, zalig! Verover in 3 stappen 80.000 Spanjaarden, volgens Bono:
1) Zeg dat de groep een liefdesrelatie heeft met Spanje, en illustreer dat met het feit dat het 1e optreden van de (Europese) tour in Barcelona was.
2) Herinner ze er even aan dat ze wereldkampioen voetbal geworden zijn.
3) Stel je band voor en vergelijk ze (en jezelf) stuk voor stuk met één van de Spaanse topvoetballers (Casillas, Iniesta, Xavi Hernández, Xabi Alonso). Bono vergeleek zichzelf met Sergio Ramos (voor de kenners ;-)).
Natuurlijk waren er ook enorm veel kippenvelmomenten. Een top 3 kan ik echt niet maken (té lastig), maar ik som er enkele op.
- De minutenlange "Mexican Wave" vóór het begin van het optreden.
- De intrede van de groep.
- Het Spaanse publiek, 80.000 man, dat spontaan "Olé olé olé" inzet, en daarna solo de eerste strofe van "Still haven't found what I'm looking for" zingt.
- De boodschap van Desmond Tutu op het grote scherm, gevolgd door een fantastische versie van "One".
- With or without you, gevolgd door een minutenlange "oh oh oooh oooh" van het publiek én nog eens "olé olé olé".
- Het "melkwegeffect" gevraagd door Bono, met duizenden gsm's, aanstekers, etc. in de lucht, als afsluiter.
¡Hasta luego amigos/amigas!
Besos,
Kim xx
-

4 opmerkingen:

  1. Oe dos, meen je dat nu? :P :P Da's echt hilarisch!! :D
    Je hebt precies wel véél les? Hoeveel studiepunten volg je daar wel?? Goed van dat dagje rust dus. Oh, heb ik je al iets laten weten van mijn rijexamen? Ik ben er niet door, had 3 onvoldoendes. Beetje teleurstellend, want ik vond zelf dat ik wel goed gereden had en dacht écht dat ik geslaagd zou zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Elke!

    We zouden hier 30 studiepunten moeten volgen, dus we moeten een paar vakken uitproberen om daaraan te geraken.. Hopelijk gaat het deze week allemaal wat vlotter!!

    Spijtig van je examen!! Maar volgende keer beter hé, tlukt je wel! xx

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bij mij zijn er problemen met da overschrijvingsformulier... ik krijg da ni toegestuurd en ben ik dus zogezegd nog ni ingeschreven grrr... Ma da zal wel in orde komen zeker. 't Is hier voor de moment ook mooi weer! :)

    P.S. wie was Casillas bij U2 :P ?

    kus,
    Lis

    BeantwoordenVerwijderen